Cum aleg izolația potrivită

Paleta de produse termoizolante disponibile pe piață este foarte de diversă. De aceea, alegerea celei mai bune izolații pentru un proiect anume nu este un lucru ușor, căci de această etapă depinde confortul locuirii și costul de întreținere a viitoarei construcții.

Iată ce trebuie să iei în calcul când alegi soluția de termoizolare:

1.Să alegi materialul cel mai potrivit pentru proiectul tău

Materialele izolante sunt multe și variate, de la vată de sticlă la vată bazaltică, polistiren, poliuretan, pene, lână, fibre de lemn, de cânepă, de in, bumbac, celuloză, textile reciclate, sticlă celulară etc etc etc. Fiecare produs are propriile caracteristici și propriile utilizări, nu există o soluție miraculoasă pentru toate aplicațiile.


Iată la ce se utilizează principalele materiale termoizolante:

Aplicație
Material izolant
Acoperișuri, mansarde, poduri Plafoane, planșee, pardoseli Pereți exteriori Compartimentări Fundație, soclu
Vată de sticlă DA DA DA DA NU
Vată bazaltică DA
atenție la greutate!
DA DA
atenție la greutate!
DA
atenție la greutate!
Polistiren extrudat DA
Polistiren expandat DA DA
izolații poliuretanice DA DA DA
Lână, fibre naturale DA DA DA DA
atenție la tratamentele necesare pentru prevenirea putrezirii, a acarienilor etc

Vata de sticlă reprezintă soluția ideală pentru aproape toate aplicațiile de izolare (excepție făcând fundația și izolarea sub placa de cotă 0). La costuri mult mai mici decât alte materiale, vata de sticlă oferă aceeași putere de izolare (sau chiar mai bună, de multe ori), fiind în același timp mai ușoară, ceea ce ușurează semnificativ montajul și elimină problemele de încărcare a structurii care apar când se folosesc termoizolații mai grele. Vata de sticlă prezintă cea mai mare clasă de protecție la foc, nu absoarbe umezeala, nu afectează săătatea, este ecologică și are durată mare de viață. Cu vata de sticlă, construiești mai bine. Citește aici de ce >>

2. Odată ce ai stabilit că folosești vată de sticlă, asigură-te că alegi cea mai performantă vată de sticlă.

Conductivitate termică, rezistență termică

Performanța unei termoizolații constă în capacitatea ei de a se opune (de a rezista) la trecerea căldurii. Cu cât această rezistență termică este mai mare, cu atât izolația este mai performantă.

Rezistența termică a unei termoizolații este dată de 2 caracteristici esențiale: grosimea izolației și conductivitatea termică a acesteia (adică capacitatea materialului de a transmite căldura când este supus la diferențe de temperatură). Cu cât valoarea λ este mai mică, cu atât materialul izolează mai bine față de alte materiale cu λ mai mare, la aceeași grosime.

                            Grosime izolație
Rezistența termică (R) =   -----------------------------------
                              Conductivitate termică (λ)
        

Astfel, pentru a fi sigur că obții cea mai performantă termoizolare, folosește întotdeauna vată de sticlă cu conductivitate termică (λ) cât mai mică (ideal λ = 0,032 W/mK) și grosime cât mai mare.

Reacția la foc

O altă proprietate importantă a materialelor izolante o constituie clasa de reacție la foc. Alege întotdeauna produse încadrate în clasa A1 – incombustibil, pentru a te asigura că ai cel mai înalt grad de protecție la incendiu.

Performanța acustică

Mai ales în cazul pardoselilor și al pereților de compartimentare, performanța acustică a izolației alese este foarte importantă. URSA a dezvoltat produse dedicate aplicațiilor cu necesități de fonoabsorbție, care răspund în mod optim atât cerințelor din domeniul rezidențial (case, apartamente), cât și celor din spațiile specializate (de exemplu, săli de cinema).

3. Să te asiguri că produsul izolator ales este sigur pentru sănătate și ecologic.

Cu siguranță, nu o dată ai auzit teoriile susținute cu încăpățânare de către unii actori de pe piață care afirmă că vata de sticlă nu este “naturală” și prezintă riscuri pentru sănătate și mediu. Să fim sinceri! Nici un produs de izolare nu este 100% natural sau 100% bio. Toate materialele izolante sunt produse de om și, chiar dacă folosesc materie primă naturală, toate, dar absolut toate, trec printr-un proces de fabricație care implică tratamente și aditivi, pentru a le asigura compatibilitatea cu cerințele actuale ale tehnicilor de construire.


Prin urmare, nu te lăsa păcălit de mirajul izolațiilor “bio”. Materialele izolante din fibre naturale (lână, cânepă, bumbac, penele, paie etc) conțin cel puțin 15-20% aditivi, lianți și alți compuși chimici. De asemenea, pentru a putea fi folosite în construcțiile de azi, aceste materiale sunt cu necesitate tratate antibacterian, antifungic, insecticid, sunt ignifugate sau hidrofobizate, ceea ce înseamnă practic alte substanțe chimice care le îndepărtează și mai mult de conceptul de bio. În plus, oricât ar fi tratate, ele sunt, în fond, materiale inflamabile, se comportă ca un combustibil, întrețin flacăra și eliberează fum la ardere, așa e natura lor, tratamentele doar încetinesc procesele naturale, dar nu pot oferi garanțiile cerute de exigențele moderne.


Reține! Nu există izolații bio! Există, pe de o parte, izolații produse de producători responsabili, care respectă toate reglementările privind protecția mediului la nivel european și oferă în mod transparent informații și certificări, și, de cealaltă parte, izolații fabricate pentru a obține produse de masă, ieftine.


Dacă vrei să te asiguri că produsul de izolare ales este sigur pentru sănătate și natură, verifică întotdeauna declarațiile de performanță, sanitare și de mediu ale producătorului, agrementele tehnice ale produsului, certificările CE și cele emise de organismele independente de referință.


La URSA, credem cu tărie că e nevoie de o acțiune comună, susținută și coerentă a tuturor actorilor din industrie pentru a-i face pe oameni să conștientizeze importanța economiei de energie și stringența imperativului de a scădea emisiile de dioxid de carbon. Doar astfel Europa va reuși să atingă obiectivele energetice pe care și le-a stabilit pentru anii 2020 și 2050.


Certificate URSA

De aceea, astăzi, toate produsele din vată de sticlă URSA beneficiază de tehnologia inovativă BiOnic, fiind fabricate din materiale naturale regenerabile. De asemenea, întregul lanț de producție și distribuție al URSA este optimizat pe criteriile eficienței energetice și al protecției mediului. Produsele URSA sunt certificate CE și EUCEB (EUropean CErtification Board for mineral wool products), au primit eticheta de calitate RAL-Gütezeichen pentru produse din vată de sticlă, precum și certificatul Blue Angel Ecolabel, care atestă că vata de sticlă URSA este deosebit de prietenoasă cu mediul.


Produse URSA
Vata de sticlă URSA oferă cea mai performantă izolare termică! Vata de sticlă URSA este incombustibilă (clasa A1) Vata de sticlă URSA este ecologică și sigură pentru sănătate !