Când construiești o casă, ajungi inevitabil să te întrebi “care este cea mai bună izolație”? Există o paletă largă de materiale izolante disponibile pe piață, însă pentru lucrările de izolare la interior vata de sticlă este imbatabilă din toate punctele de vedere:
Vata de sticlă este cu până la 30% mai ieftină decât alte termoizolații (vată bazaltică, polistiren EPS sau XPS), dar oferă aceleași performanțe de izolare.
În plus, vata de sticlă are o greutate mai redusă, ceea ce aduce 3 avantaje majore: se manipulează foarte ușor, nu încarcă structura construcției și se montează rapid și facil.
Astfel, cu vată de sticlă obții nu numai reducerea consumului de energie, ci și economie de bani din costul de construire și creșterea vitezei de execuție a proiectului.
Cu toate că e densă, vata de sticlă este în același timp și “aerată”, iar aerul - se știe - este cel mai bun izolator natural. Astfel, vata de sticlă are cel mai mic coeficient de transfer termic, adică izolează cel mai bine. În plus, vata de sticlă este un fonoizolator net superior altor materiale.
Fiind ușoară, vata de sticlă nu încarcă structura construcției și scade costurile de construire. De asemenea, formatul de saltea reduce mult pierderile la montaj. Materialul nu se destramă, nu se deteriorează mecanic, nu absoarbe umezeală și oferă o excelentă protecție la foc.
Față de alte materiale izolatoare, procesul de producție a vatei de sticlă poluează mult mai puțin, datorită faptului că principala materie primă o constituie sticla reciclată provenită din deșeuri, care este disponibilă pe scară largă. Aceasta este topită și transformată în fibre fine cu ajutorul unei centrifuge.
Cum sticla are un punct de topire mai mic decât rocile de bazalt, de exemplu, pentru a produce vată de sticlă se consumă mult mai puțină energie decât pentru vata bazaltică. În plus, nu se consumă țiței, nici cărbune, ci doar gaze naturale, cel mai curat combustibil. Materialul este puternic comprimabil, de aceea vata de sticlă este ușor de transportat (încap mai multe produse în același volum), prin aceasta contribuind la reducerea emisiilor de CO2.